BugiNet

Nekritizuji, nepoučuji, vzdělávám

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Recenze Pán času - Doctor Who

Pán času - Doctor Who

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 6
NejhoršíNejlepší 

Znáte někdo tento skvělý anglický retro sci-fi seriál?

 

 

Je to již pár týdnů, co jsem na internetu narazil na zmínku o jistém sci-fi seriálu s názvem "Pán času" ( v originále "Doctor Who"). Musím říct, že mě první díl svou atmosférou sci-fi filmů "předstarwarsovské" éry poněkud zaskočil a také odradil od dalšího sledování.

Jenže po pár dnech se o něm zmínila má žena, že o něm slyšela, a že je to údajně dobrý seriál. V té chvíli jsem udělal chybu a řekl jí, že dle mého názoru (podloženého hodnocením na ČMFD) nestojí za nic. Tato epizodka ale povzbudila mou zvědavost, a já se podíval na pár dalších dílů. Další velká chyba!

Dodnes si hlavu lámu, jak to udělat, abych se o tento seriál mohl podělit se svou manželkou. Nejen že se nakonec ukázalo, že je skvělý, ale i silně návykový! Už si dokonce sháním titulní skladbu, jako vyzvánění do mobilu a zvuk Tardis jako upozornění na sms zprávu.

Během pátrání po nějaké kvalitní nahrávce jsem narazil na stránku www.walyou.com, kde se podrobně zabývají napodobením původní znělky tohoto seriálu (tedy původního seriálu z šedesátých let). Mimo jiné se zde hovoří o průkopnici syntetické hudby jménem Delia Derbyshire (1937-2001). Tímto jí a jejím kolegům vzdávám hold. Je až nepochopitelné, s jakými technologiemi dokázala vytvářet díla ovlivňující i tvorbu dnešních umělců. Jako příklad můžu uvést Orbital. Skvělá ukázka, není-liž pravda.

A ano, Doctor Who není záležitost posledních pár let. Jeho historie sahá až do roku 1963. Odtud pochází jeho retrovzhled. Seriál, který je o jedenáct let starší než já, si už nálepku retro zaslouží, i kdyby vypadal podstatně moderněji.

Na závěr uvedu krátké video na téma Doctor Who and Glastonburry. Dobře se bavte.

Aktualizováno Sobota, 18 Prosinec 2010 23:53  

Newsflash

Tohle originální blahopřání mi právě poslal můj bratr. Moc mu děkuji.