BugiNet

Nekritizuji, nepoučuji, vzdělávám

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Zajímavosti World Jump Day

World Jump Day

Email Tisk PDF
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 

Na netu se objevila iniciativa World Jump Day, která si vytkla za cíl pomocí synchronizovaného skákání lidí vychýlit Zeměkouli z její staré na novou oběžnou dráhu.

Nejsem žádný dobrý fyzik ani matematik, ale logicky mi na tom něco nesedí. Na jednom nejmenovaném fóru jsem to rozepsal následovně:

Není to náhodou úplná hloupost? Jsou zde dvě na sebe působící tělesa. První je Zeměkoule. Druhé je (pro zjednodušení) skupina skokanů. Při odrazu dojde k vzájemné reakci dle mechaniky tuhých těles, tedy rychlost tělesa a na druhou krát hmotnost tělesa a na druhou je rovna rychlosti tělesa b na druhou krát hmotnost tělesa b na druhou. Zatím je vše v pořádku. Někdo tady ale zapomněl na vzájenmé působení gravitačních sil, které původní "odkopnutí Zeměkoule" vyruší. Nejsem žádný fyzik ani matematik, ale tohle mi z mě známých fakt logicky vyplývá. Doufám, že jsem sám nesplodil ještě větší blbinu.

Jestli sem náhodou zavítá někdo s větším přehledem v těchto exaktních vědách, budu velmi rád, když mi to blíže vysvětlí.

Aktualizováno Čtvrtek, 25 Březen 2010 22:07  

Newsflash

Tohle originální blahopřání mi právě poslal můj bratr. Moc mu děkuji.